Het overgrote deel van de aandelen Van Lanschot is in handen van een paar grote investeerders. Slechts 13 procent wordt vrij verhandeld aan de Amsterdamse beurs. Delta Lloyd heeft 31 procent, Friesland Bank 23 procent. De familie Van Lanschot heeft met het investeringsfonds LDDM 11 procent.
,,Het is een publiek geheim dat die drie eruit willen”, aldus een bron die niet bij naam genoemd wilde worden. Twee andere bronnen gaven ook aan dat het gerucht de ronde doet dat de familie wil verkopen.
Puzzel
Voor vermogensbeheerder Georg Krijgh van The Guardian Fund was dit nieuw, maar hij zei dat bekend is dat Delta Lloyd van zijn stukken af wil. ,,Er moet uiteindelijk wat gaan gebeuren. Het puzzeltje is lastig.”
Een scenario is dat een buitenlandse partij langskomt en in een keer alle aandelen overneemt. ,,Je zou kunnen denken aan BNP Paribas”, aldus Krijgh. ,,Als een buitenlandse bank wil kopen moeten Delta Lloyd en Friesland Bank een prijs krijgen die rond de 45,50 euro per aandeel ligt. Ik denk namelijk niet dat ze een boekverlies willen nemen door rond de 30 euro te verkopen.” Het aandeel Van Lanschot noteert op de Amsterdamse beurs rond de 30 euro. Voor de financiële crisis van 2008 stond de koers rond de 70 euro.
Overnamepad
Van Lanschot-topman Floris Deckers heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij op overnamepad wil gaan. De Nederlandse vermogensbeheerder Theodoor Gilissen is door Deckers genoemd als overnameprooi. Theodoor Gilissen is onderdeel van KB Lux, de vermogensbeheertak van KBC. Dit Belgische concern moet deze activiteiten afstoten omdat het omvangrijke staatssteun heeft gekregen.
Voor een dergelijke overname zou Van Lanschot wel nieuw kapitaal nodig hebben. Een scenario zou daarom zijn dat een overname gepaard gaat met een verandering in de samenstelling van de aandeelhoudersbasis. Daarbij slaat de bank dan twee vliegen in een klap.
Een woordvoerder van Van Lanschot wilde niet inhoudelijk reageren op de geruchten. ,,Het is niet aan ons om te reageren op speculaties. Het is aan de aandeelhouders.'' Een woordvoerder van de familie wilde geen commentaar geven, maar gaf wel aan dat de familie ,,tevreden'' is met het belang in de bank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl